Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Kris på BUP – bemanningsbrist drabbar barnen

Publicerat måndag 16 oktober 2017 kl 06.00
Nina Martinsson, BUP-chef: Vi får lämna återbud utifrån vår aktuella situation
(1:31 min)
En entréskylt med texten "Länssjuhuset Ryhov"
Bemanningskrisen på barn- och ungdomspsykiatrin påverkar hur snabbt barn kan få hjälp. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio

Bemanningskrisen i Jönköping innebär att barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, tvingas prioritera hårt i ärenden som gäller barn.

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, har sedan i somras haft stora problem med bemanningen. Verksamheten, som täcker Jönköping, Habo och Mullsjös kommuner, har nu bland annat tvingats ta in hyrläkare, flyttat psykolog, kurator och överläkare från öppen- till slutenvården och slutat erbjuda individuell återgivning av utredning till skolan i vissa ärenden.

Under en period måste vi prioritera våra resurser väldigt noggrant.

– Jag tycker det är väldigt beklagligt och vi jobbar på alla sätt och vis för att det ska bli bättre.

Några som drabbas är barn och föräldrar som vill ha möten om en samordnad individuell plan, SIP, med myndigheter angående ett barns hälsa och behov av stöd. BUP skriver i ett brev att de nu har svårigheter med att dyka upp på dessa möten – trots att de är skyldiga enligt lagen att medverka om de blir inkallade.

– SIP är ju en laglig skyldighet, så det är väldigt högt prioriterat och ett viktigt arbete för oss, säger Nina Martinsson.

– Sedan är det så att vi tyvärr i enstaka fall har fått lämna återbud utifrån vår aktuella situation.

Men vad händer med barnen när ni inte kan dyka upp?

– I de allra flesta fallen så lyckas vi ju hitta en ny tid, så det är ju inte så att ingen samverkan kommer ske eller har skett, säger Nina Martinsson.

Johanna Falck, strategisk chef på barn- och elevhälsoenheten på Jönköpings kommun, beklagar bemanningskrisen på BUP, men säger att skolans verksamhet med barns psykiska hälsa inte påverkas.

– Skolan ska inte och kan inte vara beroende av BUP för att göra sitt bästa uppdrag för de här eleverna.

Hör hur Rosenlundsskolan F-6 i Jönköping påverkas av krisen på BUP. Rektorn Lotta Johansson intervjuas av Magnus Nilsson och Karin Selldén i spelaren nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".