Alvestadspolitikern skrev en grovt kränkande och sexistisk kommentar om Annie Lööf.
Alvestadspolitikern skrev en grovt kränkande och sexistisk kommentar om Annie Lööf. Foto: Bertil Ericson/TT.
Värnamo

Alvestapolitikerns rasistiska hatattack mot Annie Lööf

Alvestapolitikern: Jag var väl förbannad
0:39 min

Lokalpolitikern har i sociala medier skrivit en grovt kränkande, rasistisk och sexistisk kommentar om Centerpartiets ledare Annie Lööf från Värnamo.

– Jag syftar på alla massvåldtäkter som är i det här landet och som, vad heter det, mörkas hela tiden. Och de som gör det får inga straff, det är ju så det är. Så svarar den politiske vilden i Alvesta kommun på frågan om varför han skrev som han gjorde när vi ringer upp honom.

Du skriver och syftar på Annie Lööf:

"Hon vill nog bli rövknullad av dessa jävla invällande babianer".

– Nej, det vet jag inte om jag har gjort.

– Men jag har det framför mig här.

– Ja, det var väl när jag var förbannad någon gång.

Men är det lämpligt att uttrycka sig på det här sättet när man har politiska uppdrag?

Alvestapolitikern lägger på luren.

När vi frågar vad han grundar sina grovt kränkande, sexistiska och rasistiska påstående på, svarar han inte heller.

Politikern valdes in för Sverigedemokraterna på en så kallad öppen lista i förra valet. Någon hade alltså skrivit hans namn på valsedeln.

Han har inga tunga uppdrag och enligt partiet är han inte längre medlem i Sverigedemokraterna utan är en så kallad politisk vilde.

Arvid Nikolausson är nybliven ordförande för Sverigedemokraterna i Alvesta, och han tycker det är upprörande att en tidigare sverigedemokrat uttrycker sig så här.

– Givetvis tycker vi att det är oförsvarligt att uttrycka sig så i något sammanhang, inte minst i det politiska, säger han.

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi uppmanar honom å det bestämdaste att lämna sin plats och sitt mandat till någon som är beredd att gå in i hans ställe och driva politik på ett seriösare sätt.

Han ska bort helt enkelt?

– Ja.

Sverigedemokraternas länsordförande Kerstin Ljungkvist säger att man vid nästa val bara ska ha stängda listor så att partiet har bättre kontroll över vilka personer som väljs in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".