Parkslide
1 av 2
Den japanska växten parkslide finns med på EU:s lista över invasiva främmande växter. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Glenn Öster
2 av 2
Glenn Öster, tekniska kontoret i Jönköping. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.
Jönköping

Kommunen om fruktade växten: Inte ett jättestort problem

Glenn Öster, parkingenjör: Vi har inte gjort någonting åt det
1:17 min

Den japanska växten parkslide är invasiv och mycket svår att utrota. Den sprider sig nu i Jönköping, men kommunen har inga planer på att bekämpa den.

Den japanska växten parkslide finns med på EU:s lista för invasiva främmande växter. Den är mycket svår att utrota eftersom rötterna är djupa och den sprider sig lätt och tar då död på all annan växtlighet där den rotat sig. I Storbritannien kostar det flera miljarder att bekämpa den här växten som dessutom sänker husvärdet om den finns i trädgården. Men enligt Glenn Öster, parkingenjör i Jönköpings kommun är inte växten ett jättestort problem.

– I England är det ett annat klimat. Där växer det mycket mer kraftigt än vad det gör här runt Jönköping. Vi har inte gjort någonting åt de här jättesliderna, säger Glenn Öster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".