En stor byggnad med gul träpanel.
Ungdomshemmet Stigby på Visingsö. Foto: Sveriges Radio.
Visingsö

Stigby anmäls för otillåtna drogtester

"Det här har skett mer eller mindre slentrianmässigt"
1:33 min

Ungdomshemmet Stigby på Visingsö har anmälts till inspektionen för vård och omsorg efter att ungdomar på boendet rutinmässigt har drogtestats.

Enligt anmälan till inspektionen för vård och omsorg har det visat sig att ungdomar på ungdomshemmet Stigby på Visingsö mer eller mindre rutinmässigt måste lämna urinprov för att avslöja om de är drogpåverkade eller inte.

Anmälan görs av en jurist på SiS, Statens institutionsstyrelse som driver hemmet, efter att de fått kännedom om att en ungdom testats utan att det fanns någon konkret misstanke om drogpåverkan. Lagen kräver att det finns en sådan konkret misstanke för att det ska få göras tester, något som ungdomshemmet alltså inte har gjort.

– Det här har skett mer eller mindre slentrianmässigt. Man har mera regelmässigt använt urinprov, det medger inte lagstiftningen, säger Jan-Erik Josefsson, verksamhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".