Chatrine Schander Ljungquist
Chatrine Schander Ljungquist efterlyser matinnovatörer. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköpings län

Sökes: Påhittiga matinnovatörer till ny livsmedelsstrategi

"Vi behöver ett nytt sätt att använda råvarorna på"
1:40 min

Har du en bra idé om hur man kan arbeta med mat på ett nytt sätt i Jönköpings län? Då är du den som Chatrine Schander Ljungquist söker.

Vad kan man göra för nytt med mat som vi inte redan kommit på här i länet? Det undrar projektledaren Chatrine Schander Ljungquist som  efterlyser "mat-innovatörer" för att få in fler idéer. Hon har fått uppdraget av Länsstyrelsen, Regionen, Jönköping University, Hushållningssällskapet och Jönköpings kommun att leda jobbet att ta fram en ny regional livsmedelsstrategi för Jönköpings län.

 – Vi  har jätteduktiga primärproducenter, vi har jätteduktiga fina restauranger, men vi behöver något mer, ett mellanled, ett nytt sätt att använda råvarorna på till exempel.

Chatrine Schander Ljungquist samlar nu förslag och synpunkter från myndigheter, producenter, uppfödare, odlare, restauranger, caféer, food trucks etc för att få reda på vilka åtgärder och tankar som behövs för att nå målet att öka livsmedelsproduktionen i länet. 

Strategin ska svara på frågor som hur vi ska bli mer självförsörjande, hur mat kan skapa fler jobb i länet, hur det ska bli enklare att vara matproducent och helst också få med helt nya sätt att jobba med mat.

– Vi måste ju få upp produktionen i Sverige och då kan det vara bra att få nya vägar att använda råvarorna på, säger Chatrine Schander Ljungquist.

För att strategin inte bara ska samla damm i en låda på en myndighet nånstans, utan vara ett levande dokument, hålls en stor branschträff på Elmia i Jönköping den 23 november. Då kan alla som har något med livsmedel att göra bidra med sin kunskap till livsmedelstrategin.

– Framförallt hoppas jag att få input på vad som är viktigt för att vi ska öka, vad som är viktigt för branschen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".