Solpaneler
1 av 2
Ett helt metalltak kan bli strömförande om något går fel med solcellsanläggningen. Foto: Björn Lindgren/TT
Gustav Hultegård
2 av 2
Gustav Hultegård (arkivbild) Foto: Arkivbild, Sveriges Radio
Jönköpings län

Brandsläckning försvåras med solceller

Brandmästaren: Vi har stor respekt för riskerna
1:22 min

Regeringen vill att fler ska bygga solceller på sina hus. Men solceller på taket gör det svårare och farligare för brandmännen om det börjar brinna.

Det är många som vill få bidrag för att installera solceller. Idag står nästan 400 personer i kö för att få ta del av bidragen. Men solceller på taket innebär att det blir svårare för brandmännen om det börjar brinna.

– Det är ju en av de saker som vi får ta hänsyn till nu mer. Jag har ju ansvar för 20 brandmän och att någon skulle förolyckas för att de får ström i sig finns inte på kartan, så vi tar stor hänsyn till risken, säger Gustav Hultegård, brandmästare vid räddningstjänsten i Jönköping.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en rapport för landets räddningstjänster där rådet är att vara vaksam när man arbetar kring en solcellsanläggning. Går det fel kan exempelvis ett helt metalltak som ofta sitter på ladugårdar var strömförande.

– Vi har stor respekt för risken med solceller, säger Gustav Hultegård, räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".