Ett brev med en Postnordstämpel och ett brev med en sifferkod.
Brevet till vänster är skickat med Postnord och brevet till höger är skickat med Herenco. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Mer postutdelning för tidningsbuden

Sedan i februari är det inte bara Postnord som delar ut brev till invånare i Jönköpings län, utan också tidningskoncernen Herenco. Allt fler områden berörs.

Först ut var Eksjö i februari. Sedan följde Vetlanda, Mullsjö, Habo, Bankeryd, Huskvarna och delar av Jönköping. Nu i oktober är det invånare i Gränna, på Visingsö och i Tenhult som kan komma att få post från två olika utdelningsbolag.

Förutom Postnord delar också Herenco Distribution ut post. Det är Bring Citymail som samarbetar med Herenco Distribution sedan början av året.
– Den posten vi delar ut kommer tillsammans med morgontidningen och det är ju bra ur miljösynpunkt, säger Adam Leth, informationschef på Bring.

Men hur ska man veta om ett brev är från Postnord eller från er?
– Vi har ingen frimärkspost, utan bara företagspost.

Om post hamnar fel eller inte kommer fram, hur gör man då?
– När det gäller post kontaktar mottagaren oss på Bring, när det gäller tidningen är det Herenco.

Postnord uppskattar att de tappat två, tre procent av marknaden hittills till Bring Citymail, som levererar via Herenco, och produktionsområdeschef Lars-Åke Fransson säger att det uppstått missförstånd.
– Det inträffar att brevbäraren får kritik fast det egentligen är tidningsbudet som delat ut fel. Vi har också sett i returflöden att det varit problem.

Smålands-Tidningen har tidigare rapporterat om kritik från företag och privatpersoner mot Herencos utdelning, men på Bring är Adam Leth nöjd med samarbetet.
– Det funkar bra och Herenco är ju också godkända för att dela ut post, precis som vi och Postnord.

Kommer fler få post från er framöver?
– Det är tanken, samtidigt vill vi ta det i en takt så vi håller hög leveranskvalitet.

Om någon får fel post från Bring ska du kontakta deras mottagningsservice. Men hur vet man vad som kommer från vilket utdelningsbolag? Jo, Postnords post är märkt med texten Postnord och med orange streck, medan brev från Bring/Herenco är märkta med en sifferkod.

När det gäller prenumerationer av tidningar är de som delas ut av Herenco inte märkta med namn prenumeranten, vilket de är när de delas ut av Postnord.

P4 Jönköping har bett Herenco om en intervju under dagen, men har ännu inte fått någon.

Fotnot: Herenco Distribution AB startade 1994 och är en del i det stora mediehuset Hallpressen som ingår i koncernen Herenco. Hallpressen är ett mediehus som ger ut en rad tidningstitlar, bland annat Jönköpings-Posten och Smålands-Tidningen. (Källa: herencodistribution.se).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".