Adam Odaway.
Adam Odaway bor i Jönköping men kommer från Mogadishu i Somalia. Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio.
Somalia

Han följer förödelsen i sitt hemland

Adam Odaway: Det är en väldigt busy gata
3:42 min

Adam Odaway som bor i Jönköping följer händelserna i sin hemstad Mogadishu efter att en lastbil i helgen sprängdes på en stor central gata.

Så sent som i juli åkte han hem till Somalia. Nu ser han ruinerna på TV efter helgens dödliga attack med en lastbil.

Antalet döda i helgens lastbilsdåd i Mogadishu fortsätter att stiga. Över 300 människor dödades, rapporterar Reuters. Det slutliga antalet befaras bli ännu högre eftersom vissa fortfarande är försvunna.

– Man blir ledsen. Min sorg och tanke går till de familjer som har förlorat anhöriga, säger Adam Odaway.

Attacken, den dödligaste någonsin i sitt slag i Somalia, inträffade på lördagen, då en lastbil fullastad med sprängmedel detonerade vid ett hotell i centrala Mogadishu.

Fortfarande har ingen tagit på sig skulden för dådet, vilket förbryllar bedömare. Islamistiska terrorgruppen Al Shabaab har legat bakom flera liknande dåd, men har inte kommenterat helgens attack. Somaliska regeringen anklagar ändå Al Shabaab för dådet, en rörelse som är hårt pressad av en stor internationell militär närvaro i landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".