Två flickor räcker upp handen i ett klassrum. En lärare står vid tavlan.
1 av 2
Professorn håller inte med politikernas förslag om slopad modersmålsundervisning. Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT.
Malin Wengholm.
2 av 2
Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköpings län

Wengholm (M) i debatt: Avskaffa modersmålsundervisningen

1:30 min

Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande, tycker att hemspråksundervisning inte behövs i skolan. Tvärtemot forskningen, säger professorn Monica Axelsson.

I en debattartikel som Aftonbladet publicerade i dag skriver tre moderater; Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun, Camilla Brunsberg, oppositionsråd i Karlskrona kommun och Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande i Jönköpings län, om sin syn på modersmålsundervisningen i den svenska skolan.

Bland annat skriver de: "Det är dags att avskaffa modersmålsundervisningen och svenska som andraspråk och i stället ställa samma krav och förväntningar på alla elever gällande krav på kunskaper i svenska språket!"

– Nyckeln in till det svenska samhället är det svenska språket, säger Malin Wengholm.

Monica Axelsson har forskat om tvåspråkighet i skolan i över 30 år. Hon pekar på forskningen som helt säger emot Wengholms argumentation.

– Man höjer sin språkmedvetenhet och sina kunskaper i språk över huvud taget om man också kan gå fram och tillbaka mellan modersmål och svenska, säger Monica Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista