Väder

SMHI: Därför var solen röd i dag

2:47 min

Gult dis i London, röd sol i Jönköping och mörker över Stockholm. De ovanliga väderfenomenen har synts på flera håll i världen.

"Vart tog solen vägen? (famous last words.)" frågade sig journalisten Lisa Magnusson på Twitter strax före klockan nio på morgonen. 

Troligen är det skogsbränder i Portugal och Spanien som ligger bakom väderfenomenen.

Hon var inte ensam i Stockholmsområdet om att undra det. Solen gick åtminstone i teorin upp klockan 07.30 – men över en timme senare var det fortfarande nattmörkt över huvudstaden.

"Har solen tänkt att gå upp i dag eller?" twittrade advokaten Sanna Bergenheim.

På SMHI i Norrköping vet man inte säkert vad som orsakat fenomenet som skapat nattångest i 08-området och den röda solen över Jönköpingsområdet.
– Troligtvis är det de mörka åskmolnen som gör att det känns som att det är mörkare än vad det normalt kanske är vid den här tiden på morgonen, säger meteorologen Therese Gadd.

I går täcktes bland annat London av en senapsgul himmel och i dag på förmiddagen uppmärksammade lokala medier i Jönköping att solen såg ovanligt röd ut. Även över Norrköping hade solen en ovanlig brandgul nyans, berättar Marcus Sjöstedt på SMHI.

Men troligen är det ändå inte domedagen som är framme. I stället finns en del av förklaringen troligen i de pågående skogsbränderna i norra Portugal och Spanien.
– Vi har en varm fuktig luftmassa över oss, som också har fört med sig en del partiklar från kontinenten, säger Marcus Sjöstedt.
– Partiklarna från bränderna har nog bidragit till att den brandgula solen, att det är lite disigt på himlen samt de här riktigt mörka molnen över bland annat Stockholm.

Hör Marcus Sjöstedt förklara fenomenet i spelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista