En datorskärm med ordet "journal" synligt.
1 av 2
Läkare och psykologer har ändrat sitt sätt att skriva patientjournaler sedan patienterna kan läsa dem på internet. Foto: Jessica Gow/TT.
Eva Gustafsson.
2 av 2
Eva Gustafsson är geriatriker på ortopeden på regionsjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Därför skriver läkaren annorlunda i journalen

1:05 min

Att patienter har tillgång till sina journaler på nätet har påverkat sättet läkare och psykologer skriver.

Studie visar att sjukvårdsanställda visar större eftertänksamhet när de skriver journaler i dag än för två år sedan.

Varje dag läser 1700 personer i Jönköpings län sina journaler på nätet – en möjlighet som funnits här i drygt två år. Men under de åren visar det sig nu att läkare och psykologer har ändrat sitt sätt att skriva journalerna.

– Det är bra och en fördel för patienterna att de kan läsa sin journal och se att den överensstämmer med det som de faktiskt sa till läkaren, säger Eva Gustafsson, geriatriker på ortopeden på regionsjukhuset Ryhov i Jönköping.

En studie som gjorts på Lunds universitet visar att sjukvårdsanställda har ändrat sitt sätt att skriva journalerna.

I studien har mellan 20 och 29 procent svarat på enkäterna, men sammanlagt rör det sig om nästan 4 000 vårdanställda i södra Sverige. En anledning till varför sjukvårdsanställda i dag skriver journalerna på ett annat sätt är för att de är rädda för kontakten med patienterna.

Totalt är det 70 000 personer i Jönköpings län som har gått in och läst sin eller sina barns journaler de senaste två åren. Inga Jonzon Eriksson, projektledare för journaler på nätet i Region Jönköpings län tror att journalerna här i länet skrivs på ett bättre sätt i dag än för två år sedan.

– Tidigare har sjukvårdsanställda skrivit lite för mycket. Det är bättre nu när journalerna skrivs med större eftertänksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista