Peter Svensson
Peter Svensson prisas för sitt musikaliska värv. Foto: Pressbild

Han tar plats bland Avicii, Robyn och Gessle

Han slog igenom med Jönköpingsbandet The Cardigans, sedan dess har mycket hänt kring Peter Svensson.

Låtskrivaren och gitarristen Peter Svensson, från Huskvarna, tilldelas Platinagitarren.

Priset delas ut av Sveriges tonsättares internationella musikbyrå, STIM, och har tidigare bland annat gått till stora namn som Per Gessle, Max Martin, Avicii och Robyn.

– Det känns helt fantastiskt att bli tilldelad Stims Platinagitarr!! Bara att få ingå i den skara av låtskrivare som tidigare fått utmärkelsen gör en stolt. Det är verkligen uppmuntrande och en fin bekräftelse på att det man gör uppskattas. Nu är det bara att hoppas på att jag kan leva upp till det hela och få till det igen, säger Peter Svensson i ett pressmeddelande.

I motiveringen skriver Stim-juryn:

I mer än tjugo år har låtskrivaren och gitarristen Peter Svensson trollbundit sina lyssnare med allt från Cardigans tidiga maj7-doftande gitarrpop till nutidens hyperhookiga pophits med artister som The Weeknd, Ariana Grande och Ellie Goulding. Han har hela tiden utvecklat sitt hantverk, pånyttfötts som låtskrivare och han fortsätter vara relevant. Peter Svensson får Stims utmärkelse Platinagitarren 2017 för sitt låtskrivande genom åren och för sina exceptionella framgångar under 2016. Men också för det leviterande gitarrsolot i "You're The Storm".

– Peter Svensson har med sitt mångåriga och breda låtskrivarhantverk bidragit till det svenska musikundret. Det är med stor glädje vi delar ut det här välförtjänta priset. Vi hoppas att få följa hans fortsatta karriär som internationell låtskrivare under lång tid framöver, säger Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen.

Tidigare mottagare av Platinagitarren

2016 Laleh Pourkarim
2015 Tove Lo
2014 Tim ”Avicii” Bergling
2013 Carl Falk och Rami Yacoub
2012 Johan ”Shellback” Schuster
2011 Lykke Li
2010 Max Martin
2009 Robyn
2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare
2007 Benny Andersson
2006 Lars Winnerbäck
2005 Joakim Berg
2004 Per Gessle

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista