Peter Jutterström
Moderaternas Peter Jutterström säger att Alliansen kan avgå om de inte får igenom sin budget i Jönköpings budgetfullmäktige nästa vecka. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Rödgrön budget fick majoritet i Jönköping

Ilan De Basso, Socialdemokraterna: Vi är redo att ta över
1:44 min

Styrande Alliansens budget förlorade i omröstningen på kommunstyrelsemötet i Jönköping på onsdagen.

Skulle budgeten även falla på budgetfullmäktige nästa torsdag kan Alliansen avgå.

Det var de avhoppade moderaterna, som fortfarande sitter kvar på sina poster i Jönköpings kommun, som lade ner sina röster på kommunstyrelsemötet på onsdagen. Därmed fick Alliansen inte tillräckligt stort stöd för sin budget och de rödgrönas budget vann istället.

Vilken budget som faktiskt kommer gälla för Jönköpings kommun avgörs på budgetfullmäktige torsdag 26 oktober. Väljer de avhoppade moderaterna att lägga ner sina röster även då, säger Alliansen att de kan tänka sig att avgå.

– Jag har svårt att se hur vi ska styra med en rödgrön budget och med en skattehöjning också, säger Moderaternas kommunalråd Peter Jutterström.

De avhoppade moderaterna lade ner sina röster i kommunstyrelsen för att de ville ha svar på frågor gällande bland annat IT-satsning i skolan. Huruvida de kommer att lägga ner sina röster även i budgetfullmäktige, kan avhoppade moderaten AnneMarie Grennhag inte svara på ännu.

– Jag vill inte svara på det, säger AnneMarie Grennhag.

– Som det är nu så ska vi ta ställning till det och ta fram ytterligare underlag och sen får vi se vad vi kommer fram till gemensamt.

Men är er ambition att stödja Alliansen nästa vecka?

– Vi tar inte ställning till det nu, säger AnneMarie Grennhag.

Finns det något inplanerat möte med Alliansen där ni kan ställa era frågor?

– Nej, vi har inte fått någon inbjudan till det, säger AnneMarie Grennhag.

– Jag vill gärna ha en dialog med Alliansen om de frågor vi tycker är prioriterade.

Om de avhoppade moderaterna väljer att lägga ner sina rösten även under budgetfullmäktige, kan Alliansens budget fortfarande få majoritet ifall Sverigedemokraterna röstar på den. Men Sverigedemokraterna har tidigare år valt att lägga ner sina röster i budgetfullmäktige och säger till P4 Jönköping att partiet ännu inte bestämt sig för hur man kommer agera nu.

Skulle det bli så att de rödgrönas budget får majoritet, säger Socialdemokraternas kommunalråd Ilan De Basso att de är redo att ta över styret i kommunen.

– Självfallet måste vi vara beredda att ta ansvar, säger Ilan De Basso.

– Men jag tror inte att det är speciellt bra att gå från en minoritetssituation till en annan. Det är inte på något sätt bra för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".