Centrumkyrkans medlemmar jobbar på åker i Siria.
1 av 2
Idag hjälper några av Centrumkyrkans medlemmar en äldre romsk änka att slå gräs och ta fram en åker i byn Siria. Foto: Privat
Centrumkyrkans medlemmar i Rumänien
2 av 2
Centrumkyrkans medlemmar i Rumänien. Daniel Wramhult, pastor, står längst till vänster i bild. Foto: Privat
Forserum/Siria

Forserumsbor hjälper romer i rumänsk by

4:35 min

Det finns hopp, men det kommer ta lång tid innan romerna får det bättre.

Det menar Daniel Wramhult som besöker samma rumänska by för tredje gången.

Daniel, som  är pastor i Centrumförsamlingen i Forserum, står på en åker i byn Siria och berättar att de är en delegation om sju personer från Forserum som är på besök i Rumänien.  

Just idag är de uppdelade i två grupper; den ena hjälper en änka med att röja upp och ta fram en åker, den andra är på skolbesök och hjälper till med pedagogiken.

Det är Daniels tredje besök i byn och han berättar om djup fattigdom och en utsatt situation som det kommer ta lång tid att förändra, och det är svårt att säga att han ser en större förändring sedan första gången han var där.

– Det är en stor och komplex fråga. Det kommer att ta tre generationer innan de får det bra. Romerna har i 1 000 år levt på flykt och i hopplöshet. Det tar tid att skapa hopp och tro på en framtid, och det görs genom att nå barnen i skolarbetet så kanske deras barn och barnbarn får en stor förändring, funderar Daniel Wramhult.

– Men det  finns hopp i människors ögon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista