Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen
Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Var fjärde ung är orolig för arbetslöshet

Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen: Ungdomsarbetslösheten skrämmer unga
0:36 min

Enligt en undersökning gjord bland sistaårselever på gymnasiet är 23 procent av de tillfrågade mycket oroliga för hur arbetsmarknaden ser ut.

Frågan om hur ungdomarna ser på framtidens arbetsmarknad har ställts till totalt 7000 ungdomar som har sökt till praktikprogrammet Tekniksprånget de senaste åren. Resultatet visar att 23 procent av ungdomarna som svarat på undersökningen i Jönköpings län känner sig mycket oroliga för hur arbetsmarknaden kommer att se ut för dem i framtiden.

Men om du har en gymnasieutbildning så behöver du inte oroa dig, för chansen är stor att du kommer få ett jobb, det menar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. I dag besökte han Elmia i Jönköping för att träffa drygt tusen av landets arbetsförmedlare.

Rådet han vill ge till ungdomar som är oroliga för att inte få jobb i framtiden är:

– Om ni skaffar er en gymnasieutbildning kommer ni ha goda chanser att få ett jobb, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".