En entréskylt med texten "Länssjuhuset Ryhov"
1 av 2
Länssjukhuset Ryhov. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Mia Frisk.
2 av 2
Mia Frisk är kristdemokratiskt regionråd i Jönköping. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Jönköping

Alliansens förslag väcker kritik från läkare i Värnamo

1:26 min

Alliansen föreslår att alla barn i länet som får hjärnskakningar, eller måste operera sin blindtarm ska få sin vård på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Förslaget innebär också att de operationer som innebär att barn behöver stanna över natt – ska flyttas till länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Det viktiga är att vi följer barnkonventionen och att våra barn får så bra vård som möjligt, säger Kristdemokraternas regionråd Mia Frisk.

Följs inte barnkonventionen i dag?

– Nej, det gör den inte eftersom barn och vuxna vårdas tillsammans i dag. Jag tycker att det är viktigt att barn ska vårdas med andra barn och det är också kriterierna för barns och ungas rättigheter och behov inom hälso- och sjukvårds rekommendationer, säger Mia Frisk.

Men förslaget möter kritik från specialistläkare i Värnamo som menar att barnkirurgin riskerar att utarmas på två av länets andra sjukhus. Ida Höglund är specialistläkare och kirurg på sjukhuset i Värnamo och hon tror att Alliansens förslag kan få stora konsekvenser.

– Problemet blir att vi i Värnamo och Eksjö inte får träffa lika många barn på akuten som vi gör i dag. Det leder till att vi tappar kompetens när vi ska ta hand om barn som kommer in akut.

Ida Höglund menar också att barn och föräldrarna kommer att drabbas eftersom de kommer behöva resa längre för att få vård.

– Många barn som till exempel har akut ont i magen kommer in till oss sent och ibland mitt i natten. Om de föräldrarna istället ska behöva köra ända till Jönköping så är det så klart att det har betydelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista