Kommunala äldreboendet Ringgården i Sävsjö.
1 av 2
Personal på det kommunala äldreboendet Ringgården i Sävsjö struntade i att svara på de äldres trygghetslarm. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
På Gertruds högra hand sitter trygghetslarmet.
2 av 2
92-åriga Gertrud Rostedt kände sig ensam när personalen inte svarade på hennes trygghetslarm. Men efter att åtgärder vidtagits känner sig Gertrud tryggare. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Sävsjö

Personal på äldreboende lät bli att svara på larm

1:32 min

Personalen struntade i trygghetslarmen. Det visar kommunens utredning efter att P4 Jönköping berättat om oron bland de boende på ett äldreboende.

Boende på det kommunala äldreboendet Ringgården i Sävsjö fick inte svar från personalen när de tryckte på trygghetslarmen och Sävsjö kommun inledde en utredning om det var så att trygghetslarmen stängts av. Det berättade P4 Jönköping i somras.

Men nu visar utredningen som gjorts av Sävsjö kommun att trygghetslarmen var på, men att personalen ändå inte svarat.

– Den visar att vi inte besvarat larmen inom rimlig tid, säger kommunens medicinskt ansvarige sjuksköterska Kerstin Carlsson som ansvarat för utredningen.

Det var alltså inte så att personalen stängt av trygghetslarmen?

– Nej, det hade de inte, utan de hade inte svarat på dem.

Kerstin Carlsson säger att personalen på äldreboendet brustit i larmmottagandet, men att åtgärder nu vidtagits.

– Vi har upprättat rutin för hur vi ska besvara larm, vi har haft personer utifrån som informerat om hur larmen fungerar och vi har upprättat rutiner hur vi ska informera ny personal, säger Kerstin Carlsson.

En som drabbats när personalen inte besvarat trygghetslarmen är 92-åriga Gertrud Rostedt. P4 Jönköping berättade i somras om hur hon flera gånger ringt på trygghetslarmet utan att få hjälp, och hon minns fortfarande den oro hon upplevde då.

– Det kändes som att jag var absolut ensam, säger Gertrud Rostedt.

Man kände sig ensam, ingen såg en. Det var en hemskt känsla.

Men efter att äldreboendet nu vidtagit åtgärder har det blivit bättre.

– Det har blivit jättebra, säger Gertrud Rostedt.

– Man känner sig säker nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista