Thomas Lagö vid högtalare
Thomas Lagö föreläser om hur man skapar goda ljudmiljöer. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Publiknätverket

Ljudexpert: Buller och störande ljud mäts med fel metod

1:35 min

Att mäta buller och störande ljud i olika miljöer är viktigt för att vi ska må bra. Men i Sverige mäter vi fel, menar ljudexperten.

 – Mätmetoden dBA togs fram för kontorslandskap med väldigt lite lågfrekvent buller, men används ändå som standard i andra miljöer, till exempel till att mäta vindkraftverk eller industriellt buller, berättar Thomas Lagö.

 – Men då tar man ju bort det lågfrekventa buller som kan vara skadligt.

Thomas Lagö demonstrerar hur ljudet från ett vindkraftverk låter med och utan ett dBA-filter och poängterar att det lågfrekventa ljudet känns i kroppen på ett helt annat sätt. Därför borde störande ljud och buller mätas i dBZ istället, som tar med hela ljudbilden, menar han.

– Lagstiftningen som anger dBA som standard är föråldrad och borde skrivas om. 

Thomas Lagö är från Sävsjö men bor i USA sedan 17 år tillbaka. Han är bland annat teknologie doktor, ljudkonsult och anlitad utbildare i USA i bilbranschen och hos Nasa. Men han håller också  seminarier i Sverige då och då tillsammans med "Ljudombudsmannen" Lars Bergh i hur man skapar god ljudmiljöer. I dag föreläser han inför ett 60-tal arbetsmiljöingenjörer från hela länet i Jönköping.

Denna intervju kom till efter ett tips från Publiknätverket.

I ljudklippet ovan hör du samma ljud från ett vindkraftverk med och utan dBA-filter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista