Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Engtex vd Patrik Johansson säger att företaget kan komma att lämna Mullsjö helt och hållet i framtiden. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Mullsjö

Engtex kan lämna Mullsjö

Patrik Johansson, vd Engtex: Vi har gett upp hoppet i Mullsjö kommun
1:30 min

Företaget upplevde det som svårt att växa i Mullsjö.

Engtex vd Patrik Johansson säger att textilföretaget, som just öppnat ny anläggning i Ulricehamn, kan komma att lämna Mullsjö i framtiden.

Det anrika textilföretaget Engtex, med 62 anställda, har funnits i Mullsjö sedan 1930-talet. Men det kan bli ändring på det i framtiden.

– Absolut finns det en risk att vi lämnar Mullsjö, säger Engtex vd Patrik Johansson.

– Nu har vi ju byggt en ny anläggning här i Ulricehamn och så får framtiden se vad vi beslutar att göra.

När Engtex för några år sedan ville expandera sin verksamhet, upplevde de att Mullsjö kommun inte kunde lösa deras lokalbehov och att det skulle ta för lång tid att få de tillstånd som behövdes. Engtex valde då att flytta sin nya verksamhet till Ulricehamn – och nu har man stängt dörren även för framtida satsningar i Mullsjö.

– Där har vi gett upp hoppet, säger vd:n Patrik Johansson.

Vi kommer ju inte att växa i Mullsjö, utan tillväxten kommer ske i Ulricehamn.

Mullsjös kommunchef Lennie Johansson beklagar att Engtex säger att framtida satsningar kommer ske utanför kommunens gränser.

– Det är självklart jättetråkigt för kommunen att de valt Ulricehamn istället för Mullsjö, så är det ju, säger Lennie Johansson.

Är det ett misslyckande av Mullsjö kommun?

– Det är i alla fall inte lyckat, säger Lennie Johansson.

– Men företag måste ju ändå ha handlingsfriheten att välja vart man vill etablera sig. Men sen kan man ju alltid önska och göra allt för att det ska vara i min kommun, naturligtvis.

I Svenskt Näringslivs ranking om svenska kommuners företagsklimat 2017 hamnar Mullsjö kommun högt – en 19:e plats jämfört med Ulricehamns 100:e plats. Men Lennie Johansson kan inte utesluta att Engtex beslut kommer påverka Mullsjös anseende.

– Det vet jag inte. Det kan man väl i och för sig inte utesluta, säger Lennie Johansson.

– Självklart kan man tolka det här negativt, men vi har väl egentligen inte den åsikten om oss, att det skulle vara svårt att komma till stånd i Mullsjö.

Hör Dan Sylvebo, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköpings län, om Mullsjö som företagskommun i spelaren nedan. Han intervjuas av Oskar Mattisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".