En person hukar sig över en toalett.
I år slår vinterkräksjukan till fyra veckor tidigare än förra året. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Jönköpings län

Vården redo för vinterkräksjukan

1:05 min

Även om det ännu är relativt lugnt när det gäller vinterkräksjukan i Jönköpings län är sjukvården bättre rustad för ett utbrott än tidigare.

Enligt Folkhälsomyndigheten har de senaste årens varianter av viruset varit lindriga, men hur det blir i år vet man ännu inte. Det som däremot är känt att vinterkräksjukan har slagit till fyra veckor tidigare än förra året.

Inom regionen förbereder personal aig inom vården för att minska spridningen av både vinterkräksjuka och influensa framöver.
– Vi kommer ha gemensamma informationsträffar om hur man kan jobba för att begränsa spridning och hur man ska agera för att få stopp på ett utbrott, säger Amelie Magnander, hygienläkare i region Jönköpings län.

Handspriten dödar inte det här viruset. Det är tvål och vatten som gäller.

Hör hur smittspridningen ska stoppas i spelaren ovan.

Vinterkräksjukan

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Det är mycket smittsamt och inkubationstiden är förhållandevis kort; mellan 12 och 48 timmar.

De främsta symtomen håller i sig i ett halvt till ett dygn men den som är sjuk bör stanna hemma minst två dygn efter att symtomen gått över.

En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista