Ludwig Randau
1 av 2
Ludwig Randau, 21, gör högskoleprovet för första gången Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Astrid Petersson
2 av 2
Astrid Petersson, 18, från Gränna gör högskoleprovet för andra gången och fyller på med en energibar i pausen. Foto: Karin Selldén/Sveriges Rad
Jönköping

Lång och tuff dag för alla som skriver högskoleprovet

1:51 min

Att skriva högskoleprovet är ingen lek. I nästan åtta timmar ska 160 svåra uppgifter lösas.

Det är omkring 55.700 svenskar som gör högskoleprovet runtom i landet idag. Högskoleprovet är ett studiefärdighetsprov vars resultat man sedan kan söka högskoleutbildningar under fem år med.

Ludwig Randau, 21, från Jönköping är en av totalt 711 som skriver på Högskolan i Jönköping och som ska lösa totalt 160 uppgifter under fem olika provpass under dagen. Provdagen är 7 timmar och 45 minuter lång, varav effektiv provtid är 4 timmar och 35 minuter.

 – Det är ganska svårt, skrivet på ett konstigt sätt... mycket tuffare än jag trodde det skulle vara, säger Ludwig Randau i pausen efter två första delproven.

– Jag kommer att göra om det, och nästa gång är jag mer mentalt förberedd. Jag är här för att lära idag.


Astrid Petersson, 18,  från Gränna gör provet för andra gången och har mycket nytta av det menar hon:

– Det går faktiskt bra, när man väl satt sig och kommit igång så flyter det på jättebra.

Hennes tips är att titta på gamla prov innan, ta med nåt att äta till provet och att inte stressa.
Evelina Hagström, 24, från Jönköping som även hon gör det för andra gången har också ett gott råd:

– Det gäller att ha rätt strategi - om man kör fast hoppar man över frågan och sen går tillbaka om man har tid.

Att ha knep och strategier är bra. Men att fuska är inte tillåtet förstås, ändå har olika fusk avslöjats genom åren. Därför har säkerheten skärpts. Ingen får lämna salen förrän tiden för provet är ute, proven är inplastade så att enbart den som ska göra det får se det, legitimation krävs inför varje delprov och som vanlig kollar provvakter så inga elektroniska apparater är påslagna.

Numera kan UHR, Universitets- och högskolerådet, stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel under två år. Dessutom är alla former av fusk straffbara - fällande dom ger böter eller upp till sex månaders fängelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista