Adaktusson vald till andre vice ordförande i KD

2:03 min

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson valdes på lördagen till andre vice ordförande för Kristdemokraterna trots att valberedningen föreslagit riksdagsledamoten Emma Henriksson.

Många ombud hoppas att han som tidigare tv-journalist ska kunna hjälpa partiet behålla sin plats i riksdagen. Själv tycker Lars Adaktusson att partiet kan bli tydligare.

– Det viktigaste är att kommunicera bättre, att bli tydligare, så att människor upplever att vi har relevanta förslag på de utmaningar som vi står inför när det gäller sjukvårdsköerna, bristerna i äldreomsorgen, den oroväckande utvecklingen i utanförskapsområden och no-go-zoner, säger Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson var i många år programledare för nyhets- och aktualitetsprogram i Sveriges television och sitter sedan några år i EU-parlamentet. Det var det som beskrivs som Kristdemokraternas högerfalang som lyfte fram honom till posten som andre vice ordförande.

Inför rikstinget skrev han en motion om terrorism där han bland annat vill göra det lättare för regeringen att införa undantagstillstånd, förbjuda ansiktstäckande maskering på allmän plats och kriminalisera innehav av medier som sprider hat.

– Man kan säga att det var ett inspel och ett antal förslag. Nu har de flesta av dem avstyrkts av partistyrelsen, men det var ett försök att bidra till diskussion där jag tycker att vi från svensk sida har reagerat väldigt sent, säger han.

Men han tonar ner sitt förslag om förbud av ansiktsmaskering på allmän plats.

– Jag har inte varit ute efter något generellt förbud, även om jag tycker att burka, niqab och liknade definitivt är en symbol för en kvinnosyn som jag inte delar. Det är värderingar som vi måste stå upp emot, säger han.

Du vill också förbjuda shariadomstolar. Är det ett problem i Sverige i dag?

– Det är tydligen redan förbjudet, så jag var sent ute där, säger Adaktusson.

Lars Adaktusson slog i en omröstning partiets vårdpolitiska talesperson Emma Henriksson och många menade att hon med det ansvarsområdet var viktig att behålla i partiets ledning. Men efter att ha förlorat omröstningen väljer hon att helt lämna partistyrelsen.

– Många medlemmar prioriterar mer det som handlar om att lättare kunna få tillgång till medias utrymme för att nå väljarna.

Du tror att det var kändisskapet som avgjorde?

– Ja, åtminstone så som det har låtit.

Hur ser du på risken att folk säger att du surar nu?

– Jag tycker inte att jag ser speciellt sur ut, den som försöker klistra på mig ett surt ansiktsuttryck får nog kämpa lite, säger Emma Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista