Thomas Åkesson, socialsekreterare och samordnare för socialjouren och Heidi Skov Ragnar som är chef för medborgarförvaltningen i Värnamo.
Thomas Åkesson är samordnare för socialjouren och arbetar som socialsekreterare och Heidi Skov Ragnar är chef för Medborgarförvaltningen. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Fler utsatta ska få akut hjälp utanför kontorstid

Thomas Åkesson: Kan innebära att ett barn slipper lida över helgen
1:25 min

Antalet samtal om akut hjälp av socialtjänsten har ökat i Jönköpings län och med hjälp av ett stort samarbete hoppas Värnamo kunna hjälpa fler.

Det kan handla om en kvinna som snabbt behöver komma från en våldsam man eller ett barn som inte har någonstans att bo. När de drabbade eller polisen kontaktar 112 kopplas man till sin kommuns socialjour.

För att kunna arbeta mer effektivt har fyra kommuner i södra delen av länet tillsammans med sex kommuner i Kronobergs län gått samman till en stor socialjour.

– Samtalet kan handla om allt från små enkla familjerättsliga dispyter mellan två parter till ganska allvarliga händelser där vi får omhänderta barn, säger Thomas Åkesson, som är en av fem socialsekreterare i Värnamo.

Det är när socialtjänsten stänger sitt kontor som socialjouren går på och är redo för samtal hela natten. Som längst tar det en och en halv timme att ta sig till kommunerna i samarbetet och det anses vara rimligt.

Antalet samtal till 112 i Jönköpings län som kopplas vidare till en kommuns socialjour har ökat från 2500 till 3100 på bara ett år. Samarbetet, med navet i Värnamo, har funnits i åtta månader och har hittills gett ett bra resultat.

– Vinsterna är att vi får en god service till invånarna i de här kommunerna. Vi har en professionell socialjour och professionell personal som man kommer i kontakt med även utanför kontorstid, säger Heidi Skov Ragnar, som är chef för medborgarförvaltningen i Värnamo.

Samarbetet ska utvärderas efter ett år, men är en permanent verksamhet.

Kommunerna i samarbetet

Värnamo

Vaggeryd

Gislaved

Gnosjö

Ljungby

Älmhult

Markaryd

Tingsryd

Uppvidinge

Lessebo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".