Montage: En person undersöker låtsaständer/Hälsohögskolan i Jönköping.
Foto: Simon Paulin/SvD/TT och Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Jönköping

Högskolan kan få tandläkarutbildning

1:41 min

När Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet presenterade sin budget för 2018 var ett av förslagen en ny tandläkarutbildning på högskolan i Jönköping.

– Många upplever långa kötider för undersökningar, så för att lösa det på lång sikt så ser vi gärna en ny tandläkarutbildning i samarbete med högskolan i Jönköping, säger regionrådet Carina Ödebrink (S).

Men en ny utbildning är inte aktuell i nuläget. Carina Ödebrink menar att det skulle krävas tre till fyra år för att planera utbildningen innan den skulle starta.

De rödgröna vill också minska antalet timmar för dem som jobbar natt. Där läggs 30 miljoner kronor och anledningen är att kortare arbetspass är mer hållbart under längre tid.

– Det är slitsamt att jobba på natten och då är det viktigt att personalen känner att de orkar med sitt arbete varje dag, förklarar Ödebrink.

För att öka tillgängligheten i primärvården föreslogs det också att vårdcentralerna skulle ha längre öppettider. I övrigt så ville man göra det lättare för äldre att åka kollektivt. Ett nytt seniorkort för 180 kronor i månaden ska vara till för alla över 65 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista