Johanna Thydell
Johanna Thydell har nominerats till Augustpriset. Foto: Claudio Bresciani/TT
Värnamo

Johanna Thydell nominerad till Augustpriset

2:08 min

Johanna Thydell från Värnamo har nominerats till Augustpriset för sin bok ”Dumma teckning!”.

Boken "Dumma teckning!" är nominerad som bästa barn- och ungdomsbok. Johanna Thydell har gjort den tillsammans med Emma Adbåge. De båda har inte tidigare jobbat ihop innan de gjorde den här boken.

– Det måste vara ett samspel mellan text och bild. Om man inte har jobbat ihop vet man inte riktigt hur det ska bli, men vi funkade uppenbarligen ihop, säger Johanna Thydell.

Ur motiveringen:

    • I köket sitter Mint och hennes storebror och ritar. Det går sådär. Mint vill rita fint som sin storebror, men det är svårt. Poetiskt och humoristiskt skildrar Emma Adbåge och Johanna Thydell syskonskap och skapande. Den vardagliga köksbordsrealismen laddas med svallande temperament och känslotoner. Adbåges luftigt spröda bilder skildrar med en märklig exakthet såväl miljö som sinnesstämningar.

Tidigare har hon skrivit böckerna: I taket lyser stjärnorna (2003), Det fattas en tärning (2006), Ursäkta att man vill bli lite älskad (2010), Det är en gris på dagis (2012) och (M)ornitologen (2016).

Johanna är född i Nässjö och uppvuxen i Värnamo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista