Tommy Grek, Willhem
1 av 2
Tommy Grek, fastighetschef på bostadsbolaget Willhem i Jönköping, ser redan nu ett problem folk som hyr ut i andrahand utan tillstånd. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio
Raymond Paska, Vätterhem
2 av 2
Raymond Paska, kommunala Vätterhems chef för marknad och uthyrning, vill jobba mer aktivt i framtiden för att stoppa olagliga uthyrningar av hyresrätter. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio
Jönköping

"Svartkontrakt och ockerhyror" – olaglig uthyrning ska stoppas

1:55 min

Bostadsbristen i Jönköping kommer göra att fler hyr ut sina hyresrätter i andrahand utan lov.

Olovlig andrahandsuthyrning innebär att en hyresrätt hyrs ut utan hyresvärdens tillstånd. Detta bryter mot svensk lag men kommer att bli allt vanligare eftersom bristen på bostäder i Jönköping ökar. Det tror i alla fall de bostadsbolag som P4 Jönköping pratat med.

– Så länge bostadsbristen är stor så tror jag absolut det, säger Tommy Grek, bostadsbolaget Willhems fastighetschef i Jönköping.

Nu kraftsamlar Willhem för att ta tag i problemet med olovlig andrahandsuthyrning.

– Det är mycket fokus på det, säger Tommy Grek.

Det finns svartkontrakt, ockerhyror, kriminalitet med mera, och det vill vi inte ha i fastigheterna.

Även på kommunala Vätterhem finns problem med olovlig andrahandsuthyrning.

– Vi måste bli mer och mer aktiva i att arbeta med att de som hyr faktiskt också bor i lägenheterna, säger Raymond Paska som är Vätterhems chef för marknad och uthyrning.

Hör hela inslaget i spelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista