Två år efter flyktingkrisen

Skolkuratorn som hjälper när ingen annan hjälp finns

2:39 min

När pressen blev för stor på de ensamkommande flyktingungdomarna fick skolkuratorn Sanja Tafra Ciglar ett ovanligt uppdrag av Jönköpings kommun.

Efter att regeringen stramade åt reglerna för vilka som får stanna i Sverige hösten 2015 ökade pressen och oron bland många flyktingungdomar och situationen blev ohållbar i många gymnasieskolor.

– Före 2015 var det inga problem, men när framför allt de afghanska ungdomarna förstod att det var stor risk att de skulle få avslag försämrades måendena ute i klasserna drastiskt ... och det måendet spred sig inte bara i klassrummet utan i hela skolan, berättar skolkuratorn Sanja Tafra Ciglar.

Så för snart ett år sedan fick skolkuratorn Sanja Tafra Ciglar på Mottagningsskolan i Jönköping frågan av Utbildningsförvaltningen om hon kunde ta uppdraget att hjälpa de ungdomar i kommunens gymnasieskolor som fått sina utvisningsbeslut, som passerat 18-årsgränsen och därmed förlorat rätten till god man och juridisk hjälp, och som heller inte har något eget socialt nätverk omkring sig som kan stötta dem.

Även om själva asylprosessen är avklarad så har de fortfarande rätten att lämna in ett så kallat verkställighetshinder som kan stoppa utvisningen. Framför allt hjälper hon ungdomarna att kontakta advokater och organisationer som kan finansiera den juridiska hjälp som behövs för att ansöka om verkställighetshinder.

Att en skolkurator fått ett kommunalt uppdrag att hjälpa flyktingungdomar att bevaka sina intressen när de inte får hjälp någon annanstans är mycket ovanligt, och hon hoppas att det har gett en lugnare skolmiljö, något som borde utvärderas i gymnasieskolorna nu efter första året.

– Har det skapat ett lugnare klimat? Har självskadebeteendet och självmordsrisken minskat? Det är sånt man är intresserad av att få svar på, säger skolkuratorn Sanja Tafra Ciglar.

Hör inslaget i spelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista