Elmia

Så hittar du den perfekta tävlingshästen

2:23 min

Hur hittar man egentligen en bra tävlingshäst? Hästexperten Elisa från Mönsterås hjälper P4 Jönköping på traven.

Över 800 hästar finns på Elmiaområdet i Jönköping där den stora hästmässan arrangeras i helgen.

De tusentals besökarna som kom dit flockades kring att se världsstjärnor som till exempel Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard. Men det var även världspremiär inomhus för tävling för islandshästar.

En som var där som besökare och supporter var Elisa från Mönsterås, och hon hjälpte P4 Jönköping att peka ut och hitta juvelerna bland hästarna.

– Man kollar mycket efter utstrålning och det ser man på hur de rör sig, men det är svårt att göra en bedömning när man bara ser dem trava, galoppera och skritta, säger Elisa.

Bland hästarna fanns bland annat Rolf-Göran Bengtssons häst och enligt Elisa stack den ut bland de många hästarna som fanns där. Men man ska heller inte alltid gå på utseendet när det kommer till ridsport.

– Ibland har man förutfattade meningar och tror att om den ser bäst ut så hoppar den bäst, men det kan vara så att den ser skruttig ut och ändå hoppar hus, säger Elisa.

Hör när Elisa ger sina tips på vad man ska kolla efter hos en häst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista