Kennet Berntsson från Munskänkarna i Värnamo basar över vinmässan
Kenneth Berntsson mässgeneral för vinmässan Foto: Kjell Ahlquist
Värnamo

Vin har blivit trendigt

1:16 min

En mässa i tiden, det får man nog kalla vinmässan som arrangerades för fjärde året i rad igår.

Runt 250 personer passade på att prova viner från olika delar av världen under mässan. Kenneth Berntsson från Munskänkarna i Värnamo, mässgeneral, pekar ut en speciell sak för årets mässa:

– Det intressanta är att man kan prova exakt samma viner från i år och till exempel från 1999. Det är nog inget vana vinprovare gör varje dag, om man dricker normalt, säger han.

Viner har ju blivit väldigt trendigt, vad är det som trendar i år?

– Det har varit mycket Italien bakåt i tiden och är det lite fortfarande. Amarone var ett distrikt som var väldigt poppis för ett tag sedan. Sydafrika och druvan Zinfandel från USA är väldigt populärt just nu.

Hur märks det då att folk har blivit mer intresserade av vin?

– Jag tror det beror på att människor reser mer i dag. Man är mer internationell. Vinet finns ju inte så långt ifrån oss, det finns nere på kontinenten mellan 30:e och 50:e breddgraden och just detta att man blir mer berest gör att man tar in andra kulturer så det är inte så konstigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista