Integration Sandra Sandin-Lindqvist Nässjö kommun
Sandra Sandin-Lindqvist, integrationssamordnare i Nässjö kommun. Foto: Amanda Gustafsson/Sveriges Radio
Två år efter flyktingkrisen

Kommunen erbjöds lägenhet för 20000 kronor – per dygn

Integrationssamordnaren: Man betalar inte ens så mycket i månaden
1:08 min

Två år efter flyktingkrisen är det fortfarande svårt att hitta bostäder åt nyanlända - och många blir lurade på vägen.

Nässjö kommun är en av de kommuner som tagit emot flest nyanlända efter flyktingkrisen 2015 och nu, två år efter, är det högt tryck på bostäder i kommunen.

Enligt Sandra Sandin-Lindqvist, som är integrationssamordnare, är det fortfarande svårt att hitta bostäder till nyanlända. Vissa familjer bor på vandrarhem på grund av bostadsbristen. 

Ett annat problem som kommunen haft är det med oseriösa, privata uthyrare som försökt ta ut ockerhyror.

– Det var någon som erbjöd sig att hyra ut en lägenhet i Bodafors för 20 000 kronor per dygn. Man betalar inte ens 20 000 kronor per månad i Bodafors, säger Sandra Sandin-Lindqvist.

Nässjö kommun har nu försökt lära de nyanlända hur den svenska bostadsmarknaden ser ut och hur mycket en hyra i snitt brukar ligga på, men trots det så finns det skräckexempel.

– Människor som ska flytta ut försöker sälja sina kontrakt. Hyresgästen har då erbjudit nya hyresgäster att presentera dem för sin hyresvärd, och då har man betalat för den här presentationen, utan någon garanti att få kontraktet eller lägenheten, säger Sandra Sandin-Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".