Mats Norss, Keolis
Mats Norss är bussbolaget Keolis områdeschef i Jönköping. Bussbolaget har hand om JLT:s stadstrafik i Jönköping. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Jönköping

Förarbrist hot mot busstrafiken

2:13 min

Samtidigt som antalet passagerare ska bli fler är det svårt att få tillräckligt många busschaufförer.

Det fattas mängder av busschaufförer i Jönköpings län, något som påverkar både resenärerna och arbetsmiljön. Minst ett 60-tal nya förare behövs.

Det behöver anställas åtminstone ett 60-tal bussförare i länet, enligt den undersökning som P4 Jönköping gjort. Bussföretaget BIVAB, som kör åt Jönköpings länstrafik (JLT), säger att de behöver ett 30-tal nya förare framöver och bussbolaget Keolis, som ansvarar för JLT:s stadstrafik i Jönköping, säger att de är i behov av 35 förare nu direkt.

– De kan få starta imorgon, säger Keolis områdeschef Mats Norss.

Bristen på bussförare påverkar bussbolagens anställda.

– Förarna ställer upp och de jobbar övertid, man får inte semester riktigt när man tänkt att man vill ha det, säger Mats Norss.

Vi gör ju allt vi kan för att få resenärerna att komma fram i tid och att bussen ska gå.

Bristen på bussförare är så pass allvarlig att Transportföretagen (samarbetsorganisationen för arbetsgivar- och branschförbund inom transportnäringen) varnar att bussar har svårt att gå över huvud taget.

– Det kanske inte kommer någon buss för att det inte finns någon förare som kan köra fordonet, säger Caj Luoma, Transportföretagens kompetensutvecklingschef.

Lyssna på inslaget i spelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista