Kommunfullmäktige i Nässjö
1 av 2
Hur många partier klarar spärren till kommunfullmäktige i Nässjö nästa år? Foto: Sveriges Radio.
Monica Jönsson.
2 av 2
Monica Jönsson (V) är inte orolig för att hon kommer förlora sin plats i kommunfullmäktige i Nässjö nästa val. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Partier riskerar förlora platser efter ny lag

1:58 min

Från och med nästa val finns det en småpartispärr till kommunvalet.

– Jag tycker inte lagen är så bra eftersom den kan utesluta vissa partier, som Vänsterpartiet och Liberalerna, säger Monica Jönsson som sitter i kommunstyrelsen i Nässjö för Vänsterpartiet.

Efter en ändring av vallagen som börjar gälla första gången i valet 2018 finns det numera en spärr på tre procent till kommunvalet. Om kommunen bara består av en valkrets är spärren två procent, som i Nässjös fall.

Den nya lagen innebär att flera partier i länets kommuner ligger risigt till. Värst är det för Vänsterpartiet som i valet 2014 bara låg en säker bit över den nya spärren i Mullsjö, Vaggeryd, Jönköping och Vetlanda kommun. I övriga kommuner riskerar de att åka ur.

Men Monica Jönsson är inte orolig för nästa års val ändå, trots att de bara fick 2,9 procent 2014.

– Nej, det är jag inte. Jag tror att vi kommer komma framåt och jobbar för det, säger hon.

Även Liberalerna har det tufft i hälften av länets kommuner i och med den nya spärren. I Sävsjö kommun skulle det innebära att både de och Miljöpartiet inte får några platser om inte valresultaten från 2014 förbättras.

I filen nedan kan du se vilka partier som låg nära småpartispärren i förra valet i din kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista