Rosenlundsbadet i Jönköping
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Jönköping

Stort simintresse ökar behovet av ny simhall

1:17 min

Simningen är het i Jönköping och det stora intresset ökar behovet av en ny sim- och badanläggning, menar ansvariga på Jönköpings Simsällskap JSS.

Intresset för simning är stort i Jönköping. Jönköpings Simsällskap, JSS är en av landets just nu mest framgångsrika simklubbar både på junior- och seniorsidan.

Flera av klubbens stjärnor tillhör den yttersta eliten i Sverige med både svenska rekord och landslagsuppdrag.

Klubbens framgångar var en avgörande faktor för att Jönköping utsågs till årets idrottsstad 2017.

Dessutom visade helgens SM-tävlingar i kortbana att publiken kommer och fyller läktarna till sista plats alla tävlingsdagar.

Till allt detta kan även läggas en omfattande simskoleverksamhet.

Christin Berglund är klubbchef för JSS. Hon menar att behovet av en ny simarena i Jönköping är mycket stort.

– Med nuvarande anläggning kan vi aldrig arrangera internationella mästerskap, långbanemästerskap eller en SM-vecka, säger hon till P4 Jönköping.

Förutom att anläggningen är för liten är den också väldigt sliten och risken är stor att hela anläggningen plötsligt måste stänga.

– Det finns ett stort svart orosmoln som hänger över oss och det är att Rosenlundsbadet, vilken dag som helst, kan drabbas av driftsstörningar och får stänga ner. Det skulle innebära katastrof för all form av simundervisning, möjligheten att arrangera större tävlingar och för idrotten i Jönköping, säger Christine Berglund.

Jag förväntar mig att kommunen börjar titta på den här frågan på allvar och undersöka hur man kan lösa det här på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista