Vinglas med vitt vin och en bild på Lisa Melin.
De viner vi är vana vid innehåller mycket socker. Naturviner är betydligt torrare. Foto: Anders Wiklund/TT och Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
Mat och dryck

Vinexperten: Ekoviner ej en naturlig produkt

Lisa Melin, vinexpert: Ekologiskt vin får ha 42 tillsatser
8:21 min

Vin är den enda varan inom EU som inte behöver ha en innehållsförteckning. Det utnyttjas av vintillverkarna, menar Lisa Melin som är sommelier.

Huvudvärk, röda tänder, rodnad och svårt att andas. Bieffekterna av vin är flera. Många av dem beror på de många tillsatser som finns i drycken, menar vinexperten Lisa Melin.

Det är animaliska tillsatser och mycket socker i vin. Det känner inte många diabetiker och veganer till.

Lisa själv har valt att arbeta med så kallat naturvin istället.

– Livet är för kort för att jobba med vad som helst, säger hon.

Hör vinexperten Lisa Melin berätta om naturviner i spelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".