Arkivbild. Översvämning i Småland 2012.
Arkivbild. Översvämning i Småland 2012. Foto: Mikael Fritzon/TT
Småland

Extremt väder blir allt vanligare – och farligare

Torkor blir torrare, värmeböljor vanligare och regnet allt tyngre – extremvädret utgör en allt större risk för människors hälsa.

Mellan 2007 och 2016 inträffade det i snitt 306 väderrelaterade katastrofer per år, vilket är en ökning med 46 procent jämfört med perioden fram till år 2000. Detta enligt en ny rapport från ett internationellt forskningssamarbete som publiceras i tidskriften The Lancet.

Vi ser en allvarlig utveckling av hot mot människors hälsa.

Enligt rapporten gör klimatförändringar att en miljard människor kommer att behöva migrera under de närmaste 90 åren.

I 87 procent av världens städer uppges luften vara för dålig. Och när jordbruken drabbas av värmeböljor kan det leda till undernäring.

– Om vi tittar på hälsorisker så är det höjda temperaturer, luftföroreningar, mer extremväder och en förändrad spridning av infektionssjukdomar. Det är de fyra stora blocken vi måste hålla koll på och anpassa oss till, säger Maria Nilsson.

Extrema väderhändelser följs av extrema kostnader. Enligt forskarna kostade förra årets händelser totalt runt 129 miljarder amerikanska dollar. Det gäller då endast materiella skador – inte skador på människor eller dödsfall.

Även i Sverige ökar riskerna, enligt Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog och i dag naturskadespecialist på Länsförsäkringar. Han pekar på stormen Gudrun (2005), översvämningar i Öresundsregionen (2011) och skogsbranden i Västmanland (2014).

– Det är tre saker som redan har hänt och som vi får räkna med kommer hända igen, säger han, och pekar på en ökande risk även för ihållande värmeböljor som slår hårt mot äldre, sjuka och barn.

Sverige är ett av få länder i Europa som har varit helt förskonade från värmeböljor under 2000-talet. Här regnar det också mer när det regnar, poängterar Holmgren. Samtidigt blir svenska grundvattennivåer allt lägre under torra perioder.

Forskarnas slutsats är att torkor, stormar och översvämningar kommer att inträffa allt oftare. De vill att rapporten ska skynda på politiska åtaganden på klimatområdet.

– Vad vi förstås vill se är en utfasning av fossila bränslen, att vi skyndar på det för att i stället öka utvecklingen av förnybara bränslen, säger Maria Nilsson vid Umeå universitet, och fortsätter:

– Om man tittar på vad en privatperson kan göra för att minska utsläpp så är det också viktigt. Att vi funderar över vilka förändringar som är möjliga att genomföra sett till de förutsättningar vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista