Andreas Sturesson.
1 av 2
"vår fasta övertygelse att en klar majoritet av kommunens invånare är emot projektet", skriver Andreas Sturesson (KD). Foto: David Westh/Sveriges Radio
arenastudie i papperskorg.
2 av 2
KD vill att beslutet om Jordbroprojektet slängs i papperskorgen. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Kräver att beslut om arena rivs upp

Andreas Sturesson, KD: Möter ytterst få som är för arenan
4:12 min

– Arenabeslutet var och är orimligt och oansvarigt, skriver Kristdemokraterna i Jönköping.

Nu kan frågan om en ny fotbollsarena i Jönköping få en ny vändning. Kristdemokraterna kräver i en motion till kommunfullmäktige att beslutet om arenan rivs upp.

– Arenafrågan var och är orimligt och oansvarigt och vi föreslår därför nu att kommunfullmäktige river upp beslutet, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD).

Partiet är ett av partierna som varit emot Jordbroplanerna, de vill i stället rusta upp Jönköpings Södras nuvarande hemmaarena, Stadsparksvallen.

– Välfärden står inför stora utmaningar och det är då inte rimligt att satsa över en halv miljard på ett arenaprojekt, inte minst då det finns betydligt billigare lösningar, fortsätter Sturesson.

Det är dock vår fasta övertygelse att en klar majoritet av kommunens invånare är emot projektet. Vi anser inte att det är rimligt att investeringar av den här magnituden genomförs om den saknar folkligt stöd.

Beslutet att bygga arenan fick majoritet när de rödgröna partierna i opposition fick stöd av Sverigedemokraterna.

Peter Jutterström, moderat kommunalråd, säger till P4 Jönköping att motionen ska behandlas och ett det blir intressant att se utfallet. Jutterström säger att Moderaterna åter vill utreda möjligheten att bygga en ny arena vid Elmia.

Samtidigt säger Socialdemokraterna att man är redo att ta en saklig diskussion och kan tänka sig andra alternativ.

– Det ska vara rationellt och långsiktigt, säger Ilan de Basso till P4 Jönköping.

Samtidigt är han kritisk till hur den styrande majoriteten hanterat frågan.

– Alliansen har haft den här frågan på sitt bord i exakt tio år och de har fortfarande inte kommit överens om ett gemensamt ställnignstagande.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".