Roger Sandberg, sekreterare i Disciplin- och avskiljandenämnden vid högskolan i Jönköping och universitetsadjunkt i rättsvetenskap. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Roger Sandberg, sekreterare i Disciplin- och avskiljandenämnden vid högskolan i Jönköping och universitetsadjunkt i rättsvetenskap Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Plagiatexperten om Demokraternas agerande: Det är förkastligt

1:04 min

Att plagiera någon annan är aldrig okej. Det säger sekreteraren i Jönköping Universitys disciplin- och avskiljandenämnd.

– Nej, det finns aldrig tillfällen då det är okej att plagiera, säger Roger Sandberg, sekreterare i Disciplin- och avskiljandenämnden vid högskolan i Jönköping och universitetsadjunkt i rättsvetenskap.

I morse kunde ju P4 Jönköping berätta att Demokraterna i Jönköping, partiet som fem avhoppade moderater startade i augusti, kopierat allt de presenterar om sig själva och sin politik på sin hemsidan från Demokraterna i Göteborgs hemsida. Det är helt förkastligt, enligt Roger Sandberg, som ofta får fatta beslut i plagiatärenden på högskolan.

– Det är det här med akedemisk och moralisk hederlighet; man ska inte ta någon annans arbete och lämna in det som sitt eget.
– Det ska vara korrekta källhänvisningar och är det någon annans arbete och tankar så ska man ge dem cred för det helt enkelt.

Så det som Demokraterna i Jönköping gjort är förkastligt?

– Det skulle jag säga. Det är definitivt avstängning på en sådan sak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista