Britt-Marie Fisk och barnbarnet Emil. Till höger en överkryssad närbild på ett finger som ska trycka på "Anmäl VAB" på en telefon.
Britt-Marie Fisk tar hand om sitt barnbarn Emil så att hans föräldrar inte behöver vabba. Foto: Privat och Claudio Bresciani/TT.
Arbete

Med farmor nära minskar sjukskrivningarna

0:57 min

Mor- och farföräldrar är en viktig komponent för att få livspusslet att gå ihop för småbarnsföräldrar. Det visar en ny studie från Statistiska Centralbyrån.

Britt-Marie Fisk i Gislaved är ofta barnvakt åt sina barnbarn och upplever tydligt hur väl det avlastar hennes vuxna barn.

– Det känns som att det betyder mycket för dem, de förlorar ingen inkomst exempelvis, berättar hon.

Småbarnsföräldrar som har sina egna föräldrar boende i samma kommun är inte sjukskrivna lika ofta som de vars föräldrar bor längre bort. Det visar studien från SCB.

Närheten till farmor och farfar har störst betydelse för pappan innan barnen fyller fem år, medan mormor och morfar blir viktiga för mammorna när barnen fyllt sex år, visar siffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista