Vätternvårdsförbundet som samlats i Huskvarna för att diskutera Vätterns framtid.
Många deltog under Vätterndagen. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Jönköping

Flera förändringar väntar Vättern i framtiden

Anna Eklund, hydrolog SMHI: Det är oroande
1:35 min

I dag diskuteras Vätterns framtid i Huskvarna. Enligt prognoserna kommer vattennivåerna, temperatur och isbildningen att förändras.

Vätternvårdsförbundet firar 60 år och i dag samlades de för åttonde gången för att under en heldag prata om Vätterns framtid. Under dagen kommer åtta föreläsare prata om djurlivet, gifter, microplaster och hur temperaturen i vattnet väntas att förändras.

– Vi får lägre vattennivåer på grund av att avdunstingen ökar när det blir varmare. Varmare vatten och kortare perioder med is. Det kommer påverka ekosystemet, säger Anna Eklund hydrolog på SMHI.

Rapporten som SMHI presenterade på Vätterndagen är baserad på mätningar, statistik och hur man tror att att klimatet har förändrats på grund av klimatförändringar år 2100.

– Vattenkvaliteten kan försämras när temperaturen ökar så det kan ställa högre krav på rening och vi kanske kommer behöva gå djupare ner för att ta upp vatten. Framför allt kommer andra sjöar runt omkring kanske få sämre kvalitet och de kommer vilja ta vatten från Vättern. Det är oroande, säger Anna Eklund på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".