Politiker håller presskonferens.
Alliansen håller presskonferens. Foto: Amanda Gustafsson/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Alliansens besked i dag: Avgår inte i nuläget

Sent i går kväll röstades de rödgrönas budget igenom i regionfullmäktige. Efter förlusten i budgetomröstningen höll Alliansen presskonferens i dag.

Det var fyra budgetförslag som de 81 politikerna i regionfullmäktige hade att ta ställning till. Allianspartiernas, Vänsterpartiets, Sverigedemokraternas och Socialdemokraternas tillsammans med Miljöpartiets. 

Sverigedemokraterna lade ner sina röster och istället gick de rödgrönas budget igenom med stöd av Vänsterpartiet. Det innebär att om allianspartierna ska fortsätta styra regionen – med de rödgrönas budget.

– Vi tar ansvar och kommer att behöva några dagar på oss för att reda ut vad det här beslutet innebär, säger Malin Wengholm som är regionstyrelsens ordförande under presskonferensen.

– Vi kastar inte in vår region i oreda tio månader innan valet utan tar ansvar och återkommer med vårt beslut.

Kan man leda utan att ha kontroll över budgeten?

– Vi behöver se att de delar som ska finnas med i en budget finns med, säger Wengholm.

Om det är en korrekt budget, vad gör ni då?

– Det här är inget man kan hasta fram eller svara på idag. Regionfullmäktige har fattat ett beslut om budgeten igår, vi har ett parlamentariskt läge som gör att den här situationen kan uppstå. Vi behöver några dagar för att se vad det innebär.

Socialdemokraternas regionråd Carina Ödebrink sa till P4 Jönköping i går att hon räknar med att allianspartierna som styrt i minoritet ställer sina platser till förfogande.

– Det är ju en konsekvens utav att deras budget har fallit.

Omröstningen blev klar vid 22-tiden i går kväll. Strax efter bjöd allianspartierna in till presskonferens klockan 13 i dag.

Meddelandet från presskonferensen blir alltså att alliansen behöver några dagar till på sig innan de tar något beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista