Katarina Anttila och Robert Engdahl vid polisen
Katarina Anttila och Robert Engdahl vid polisen Foto: Rebecka Montelius
Mullsjö

Områdespoliser flyttade trots hot och bråk

1:38 min

Elever är rädda och kommunen har haft krismöte. Men trots problemet med stökiga och hotfulla ungdomar drar polisen ner sina resurser i Mullsjö.

– Ja, man måste ta människors oro på större allvar, annars tar de saken i egna händer, säger Lennie Johansson, kommunchef. 

Nyligen hölls ett möte där föräldrar och representanter från kommunen var med. Bakgrunden är vad som beskrivs vara ett ungdomsgäng som skapar oro bland både föräldrar och elever i Mullsjö. Det finns till och med fall där där en elev hålls hemma.

– Vi har en elev som inte går till skolan, föräldrar som känner sig hotade och har en hotbild mot sig, säger Lennie Johansson. 

Samtidigt har polisen flyttat sina områdespoliser från just Mullsjötrakten till Jönköping för några månader framåt.

Robban och Katarina är väl kända i bygden, de har gått på skolorna och funnits i trakterna av Mullsjö och Habo i tio års tid. Men för några månader framåt har de flyttats till Jönköping där polisledningen menar att de behövs bättre.

– Vi får samtal från oroliga föräldrar, men kan inget göra, det är klart det är frusterande, säger Robert Engdahl, områdespolis. 

– Vi har ju jobbat under så många år och brinner för vårt område, säger Katarina Anttila.

Men polisledningen, Fredrik Lindfors, lokalpolisområdeschef försvarar beslutet att flytta på poliserna, de behövs bättre på andra håll i länet och situationen i Mullsjö är inte så allvarlig. Men kommunchefen hoppas att polisledningen ska tänka om. 

– Jag tror att många med mig har uppfattningen om att vi behöver en ökad polisiär närvaro i Mullsjo nu, Lennie Johansson

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista