Alice Bah Kuhnke är Sveriges kulturminiser
Alice Bah Kuhnke berättar att hon vill att fler tar MeeToo rörelsen allvar. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
#metoo

Kulturministern kräver förändring

2:57 min

När Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) besökte Mänskliga Rättighetsdagarna på Elmia i Jönköping så låg en del fokus på metoo-rörelsen.

Den senaste veckan har över 500 teater- och medieprofiler gått ut i ett gemensamt upprop i Svenska Dagbladet där de vittnar om vilka sexuella övergrepp de blivit utsatta för.

I dagarna arrangeras Mänskliga Rättighetsdagarna på Elmiaområdet i Jönköping och en av föreläsarna var Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke som också reagerat starkt efter den senaste tidens rapportering.

Hon har bland annat kallat stora delar av Sveriges teaterledning till ett möte för att se hur de ska gå till väga med problemen konkret.

– Jag vill se en förändring nu. Som minister så ska jag göra allt för att driva på att det sker en utveckling och som fokus har jag våra nationella scener och institutioner. Men vi måste se över över allt och inte minst den tystandskultur som är ett jätteproblem, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon förklarar vidare hur hon hoppas hur uppropet metoo kan bli ännu mer konkret.

– Vi måste rannsaka oss själva och ta det här på allvar. Jag själv tänker ställa höga krav på våra institutioner för vi måste leva upp till dom lagar vi har i det här landet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista