En dam i rullstol och högstadieelever vid sina skåp.
1 av 2
Under jullovet kan högstadieelever göra feriepraktik på äldreboenden i Jönköping. Foto: Pontus Lundahl/TT
Äldre man på äldreboende
2 av 2
Olof Knutsson är positiv till att niondeklassare har möjlighet att praktisera på äldreboendet över jul. Foto: Amanda Gustafsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Elever ska lockas genom praktik på jullovet

1:54 min

Jönköpings kommun hoppas att fler niondeklassare ska intressera sig för vårdyrket genom att göra feriepraktik på äldreboenden under jullovet.

För att locka fler elever till vård- och omsorgsprogrammet erbjuder nu kommunen för första gången niondeklassare att göra feriepraktik inom vården under jullovet.

Är detta inte bara ett sätt att tackla personalbristen inom vården över jul?

– Verkligen inte, de kommer att få följa med undersköterskor och se hur man arbetar på ett äldreboende. De kommer aldrig att lämnas ensamma med de äldre, säger Rickard Boson som är tillförordnad arbetsmarknadschef på Jönköpings kommun.

Vad har du för erfarenheter av att vara praktikant? Banade det vägen för ditt nuvarande jobb? Maila och berätta om dina erfarenheter till p4jonkoping@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista