Ove Arnesson står i en skog med mycket tall.
Ove Arnesson, skogssamordnare på Skogsstyrelsen. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Skog

Skadlig svamp hittad i Småland - kan ta död på tallar

1:07 min

Svampsjukdomen diplodia har upptäckts i södra delen av Kalmar län. Sjukdomen drabbar tallskog och risken finns att hela södra Sverige är angripet.

– Det här är ju en svamp som kommer söderifrån, från Europa. Så det logiska borde vara att den finns i hela Syd- och Mellansverige, säger Ove Arnesson, skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Det är ungskog som drabbas av svampsjukdomen diplodia. I värsta fall kan träd dö, men det vanliga är att tillväxten sjunker. Träden växer alltså inte som de ska och förlorar i värde.

Att diplodia kommit till oss nu kan bero på flera milda år som passat svampen. Skogen har också farit illa av torkan som varit och som slutade först i somras.

Då svampen kan finnas på fler platser än man hittills upptäckt så gäller det för skogsägare att hålla koll på sin unga tallskog, för att kunna stoppa angrepp så snabbt som möjligt.

– Den behandling eller åtgärd man föreslår i dag är att man tar ner de stammar som är svårt angripna. Det bör man göra före hösten eller vintern för att minska risken för sporspridning, säger Ove Arnesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista