Mats Trägårdh. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
1 av 2
Mats Trägårdh, gruppledare för Sverigedemokraterna i Nässjö, säger att man dragit lärdom av kalabaliken som rått i partiet i Nässjö efter valet 2014. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Anders Karlgren. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Karlgren (M), kommunalråd i Nässjö, tror att väljarna kommer straffa Sverigedemokraterna i Nässjö för deras interna stridigheter. Foto: Oskar Mattisson/Sverige Radio.
Nässjö

Från succé till sönderfall – nu ska SD resa sig igen

1:59 min

Efter en tuff mandatperiod siktar nu Sverigedemokraterna på att växa ännu mer i den kommun de är störst i i länet.

Succé och nästan 20 procent i valet 2014 vändes till sönderfall och en marginaliserad tillvaro för Sverigedemokraterna i Nässjö kommun. Interna stridigheter och taktiska misstag har gjort att deras stolar i kommunstyrelsen står tomma. Men det har man nu dragit lärdom av.

– Det är ett manfall, det är det givetvis, men det är inte så att vi går på knäna precis. Vi har lärt av dåtid och vi går stärkta in i valrörelsen, säger gruppledaren Mats Trägårdh.

I valet 2014 gick Sverigedemokraterna kraftigt framåt på alla nivåer. I kommunalvalet i Nässjö fick de nästan var femte röst, 19,3 procent, mest i hela länet. Men knappt hann jublet tystna innan problemen kom.

Sverigedemokraterna var rädda att de skulle bli utmanövrerade av de andra partierna och begärde proportionella val till alla styrelser och nämnder. Men de som väljs i proportionella val kan inte ersättas om de slutar och eftersom Sverigedemokraternas två ordinarie ledamöter och två ersättare i kommunstyrelsen hoppat av, har de helt tappat insyn där – de har blockerat ut sig själva.

– Det är ju ett tapp givetvis, det är det, säger Mats Trägårdh.

Anders Karlgren (M), kommunalråd i Nässjö, menar att Sverigedemokraterna är i stort sett osynliga i kommunpolitiken.

– För att vara ett stort parti, kommunens näst största, så har man ju en väldigt liten aktivitet och påverkan.

Tycker du att de gör vad de kan?

– Nej. Nej, inte över huvud taget.

Karlgren tror att väljarna kommer straffa Sverigedemokraterna i valet 2018, men Mats Trägårdh är övertygad om motsatsen.

– Att vi ökar, det tror jag definitivt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista