Jan Lundholm.
I kväll föreläser Jan Lundholm i Nässjö. Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio.
Nässjö

Nattvandraren: Det är vi vuxna som är hårda

Jan Lundholm: Barnen är som persikor
4:31 min

En av tre ungdomar tycker att vuxna är trötta, stressade och ointresserade. Därför är det viktigt att finnas ute bland de unga, menar Jan Lundholm.

I kväll föreläser Jan Lundholm, som är verksamhetsansvarig i stiftelsen Nattvandra.nu, i Kulturhuset Pigalle. Han brinner för barn och ungdomar och kallar dem ofta för persikor.

– För mig är persikan den godaste frukten som finns. Kärnan symboliserar barnens innersta som är svårt att tränga in i. Sen har de ett saftigt kött och ett tunt skal, säger han.

Enligt Jan Lundholm vill hälften av de mellan 13 och 17 år ha mer kontakt med vuxna. Ett sätt att skapa den här kontakten är att vara ute och nattvandra, menar han.

Hur lyckas man skapa förtroende på så kort tid?

– Man möter dem med respekt, ett leende eller en blinkning och får en kontakt eller relation direkt. Så skulle varenda vuxen människa behöva göra. Det är fantastiskt, säger Jan Lundholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".