Oscar Henrysson från Eksjö
1 av 3
Oscar Henrysson från Eksjö, en av 450.000 svenskar som fått diagnosen diabetes. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Oscars insulinpump mäter nivåerna.
2 av 3
Oscar Henrysson har ständigt med sig sin insulinpump som håller reda på blodsockernivåerna åt honom. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Oscar har tatuerat in både ordet och symbolen för diabetes på armen.
3 av 3
Oscar har tatuerat in både ordet och symbolen för diabetes på armen. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Publiknätverket

Diabetesdiagnosen förändrade Oscars liv

Oscar Henrysson: Kände skam för min diabetes i skolan
2:18 min

När Oscar Henrysson var tolv år fick han sjukdomen som han önskar att ingen skulle behöva leva med – diabetes typ 1.

När Oscar Henrysson, 28, från Eksjö var tolv år uppmärksammade hans mamma att han alltid var törstig, gick på toa ofta och hade förlorat mycket i vikt och hon misstänkte att han fått diabetes. 

På vårdcentralen var hans blodsockernivå så hög att mätaren inte räckte till. Oscar fick åka vidare till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping där han blev inlagd direkt i tio dagar. Där fick han också diagnosen diabetes typ 1, en sjukdom som han måste leva med varje dag. Varje gång han äter måste han räkna och mäta så det blir rätt balans i kroppen, annars riskerar han att falla i koma. 

– Jag har accepterat att jag kommer vara sjuk och ha diabetes hela mitt liv, men det kommer inte att stoppa mig från att leva det livet jag vill leva, säger Oscar Henrysson.

Han är långt ifrån ensam.
Enligt diabetesförbundet är det ungefär 450 000 personer som har diabetes i Sverige i dag, av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes. Utöver dessa är det cirka 150 000 som har sjukdomen utan att veta om det.

Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som visserligen har högt blodsocker som gemensam nämnare. Men vid typ 1-diabetes slutar kroppen helt att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom. 

I dag kan man inte bota diabetes, men Oscar Henrysson hoppas att forskning och teknik en dag ska lösa gåtan för att framtidens barn och vuxna ska leva utan risk att få diabetes.

– Jag vägrar att tro att botemedel inte kommer hittas, för jag vill inte ens att min värsta fiende ska behöva leva med diabetes.

En längre intervju med Oscar om hur hans diabetes upptäcktes, hur det är att krampa på nätterna och vad internationella diabetesdagen betyder hör du i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".