Montage av bild på trasiga modulhus och Sveriges Radio-reporter som intervjuar Daniel Håkansson.
1 av 3
Kommunen polisanmäler inte sina misstankar om skadegörelse, säger Daniel Håkansson (till vänster) på tekniska kontoret. Modulhusen kostade skattebetalarna en miljon kronor, men kom aldrig till användning. Foto: Montage/Sveriges Radio.
Modulhusen inlindade i trasig plast så som det såg ut i somras.
2 av 3
Modulhusen stod på Hedenstorp industriområde i två år. Under tiden blev de så pass förstörda att kommunen nu har rivit dem. Foto: Lyssnarbild.
Modulhusen i somras, innan de revs.
3 av 3
"Vi har brustit i vår tillsyn", säger Jönköpings kommun. Foto: Lyssnarbild.
P4 Jönköping granskar

Miljonhusen kan ha vandaliserats – kommunen anmäler inte

Daniel Håkansson, Tekniska kontoret: Inte meningsfullt att polisanmäla
1:55 min

Trots att kommunen misstänker att modulhusen på Hedenstorp industriområde blev utsatta för skadegörelse gjordes aldrig någon polisanmälan.

Det var i går som P4 Jönköping kunde avslöja att de modulhus som kommunen 2015 köpte för en miljon kronor aldrig kom till användning. Istället blev de ståendes på en åker på Hedenstorp industriområde tills dess att de var i så dåligt skick att de revs.

Kommunen säger att man brustit i tillsynen av modulhusen när man låtit dem förfalla, men säger även att skadegörelse kan ha spelat roll.

– När vi kommit dit så förefaller det för oss som att nån har varit och skurit i skyddsplasten, säger Daniel Håkansson, fastighetschef på tekniska kontoret i Jönköping.

Men trots kommunens misstankar om skadegörelse, som i sin tur kan ha orsakat de fuktskador som i slutändan tvingade kommunen att riva modulhusen, har ingen polisanmälan gjorts.

– Vi kan vare sig säga tid eller rum när någonting har skett, så det känns inte meningsfullt att polisanmäla en sådan händelse, säger Daniel Håkansson.

Tror du inte att kommuninvånarna vill att man ska få det här utrett av polisen?

– Vi tror inte det är meningsfullt att göra en polisanmälan i det här fallet, säger Daniel Håkansson.

– Så vi har valt att inte göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".