Vätterhem pitch bar
VD:arna Tommy Fritz, Tosito, Fridolf Eskilsson, Jönköping Energi och Torbjörn Hammerth, Vätterhem, tre av nio i juryn som ska välja ut de bästa idéerna för framtidens smarta hem. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköping

De söker nya lösningar för framtidens smarta hem

Torbjörn Hammerth: Vi dammsuger marknaden på idéer
4:29 min

Både företag och privatpersoner står i kö för att på 20 minuter vardera presentera idéer på hur man skapar morgondagens smarta hem i Jönköping.

Under onsdagen och torsdagen hålls en lokal variant av det forna TV-programmet Draknästet, men istället för att försöka få rika investerare att stödja ens affärsidé, ska deltagarna försöka sälja in sin smarta boendelösning till det kommunala bostadsbolaget Vätterhem. Och vinsten är att den kan förverkligas när det nya bostadsområdet Strandängen ska byggas i Jönköping.

Totalt anmäldes ett hundratal idéer. Nu får 40 av dem 20 minuter vardera på sig att presentera sin tanke eller produkt i en idétävling, en så kallad pitch-bar, inför nio jurypersoner, däribland Torbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

- Det är första gången vi dammsuger marknaden på idéer så här. Syftet är att utveckla nya tjänster och ny teknik för framtidens smarta hem, säger Thorbjörn Hammerth, vd Vätterhem. 

Detta är ett samarbete mellan Jönköping Energi och Vätterhem och meningen är att lösningen, eller lösningarna om man väljer flera, ska skapa smartare och bekvämare hem för de som bor i den kommande stadsdelen på Strandängen.

 

Här kan du följa presentationerna via Vätterhems live-kamera.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".