Elna Svenle, museichef på Vandalorum i Värnamo.
1 av 4
Elna Svenle är lättad över beskedet att konstmuseet Vandalorum blir skuldfritt. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Vandalorum, exteriör.
2 av 4
Foto: John Nelander / Vandalorum
Vandalorums partners Christina Hamrin, Bengt Liljedahl och Bengt Svenstig.
3 av 4
Bengt Svenstig, Bengt Liljedahl och Christina Hamrin är de som tillfört pengar som betalar skulden på 16 miljoner kronor. Foto: Emma Johansson/ Sveriges Radio
Vandalorums styrelseordförande Jan Ove Forsell
4 av 4
Vandalorums styrelseordförande Jan Ove Forsell.
Värnamo

Vandalorum blir av med miljonskuld

Elna Svenle, museichef: Jättestort för oss
1:28 min

Vandalorum blir av med sin skuld på 16 miljoner kronor genom affärlösningen med Christina Hamrin, Bengt Liljedahl och Bengt Svenstig.

Konstmuseet Vandalorum har just nu skulder på 16 miljoner kronor men den blir de nu av med när Vandalorums partners Christina Hamrin, Bengt Liljedahl och Bengt Svenstig går in med just 16 miljoner kronor för att göra Vandalorum skuldfritt.

Pengarna innebär att konstmuseets verksamhet kommer vara helt skuldfri vid årsskiftet. Bland annat innebär det att räntekostnader på 500 000 kronor per år försvinner som istället kan användas i verksamheten.

– Vi har några riktigt stora utställningsprojekt på gång som vi inte har kunnat fatta beslut om för att vi inte vetat om vi ekonomiskt har kunnat genomföra dem. Men nu känner vi att vi kan sjösätta dem, säger museichef Elna Svenle.

Hamrin, Liljedahl och Svenstig får aktier i Vandalorum för motsvarande värde, då en nyemission sker. De har totalt betalat 72 miljoner kronor i verksamheten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".